2017. már 26.

Nem dumál

írta: zelmavagyok
Nem dumál

Aztán egyszerre egy pillanat alatt valami vagy valaki? kimerevíti az életfolyamot, nem, nem akasztja meg, az életfolyam nem olyan dolog, ami megakadhat, dupla vagy semmi, ha elakad, vége. De kimerevíthet, kinagyíthat pillanatokat, hányat őrzünk könnycsepp-nagyító alatt életünkben? Hangokat, mondatokat, csendeket, az irtózat és az elragadtatás pillanatait, se visszacsinálni, se megállítani nem lehet. B meghalt Bében, mondja a telefon, és ordítok, hogy nem, ezt ne, ezt nem lehet, és a túloldalán kivár minden ordítás-kanyart az, aki már kiordította magát és még az a tisztje is van, hogy végighallgassa másokét.

B meghalt Bében, nem, ez teljes képtelenség, írok neki gyorsan egy mailt, Mondd, hogy nem igaz... ennyit csak, de nem jön semmi válasz. Mi történik a mailcímünkkel, a mailekben őrzött pillanatainkkal, titkainkkal, hétköznapi semmiségeinkkel?

De ez hülyeség, a lényeg, hogy a kimerevített pillanat után további pillanatokat, órákat, napokat, heteket és majd hónapokat, éveket kell élni, B nélkül, teljesen képtelen dolog. Most is hol van? Ő szokott a kataklizmákban segíteni, pont amennyi feltétlen szükséges,  nem dumál, nem nyüzsög, csak ott van, ahol kell, a nyugalom szobra?  Nem dumált, soha nem dumált feleslegesen, a kényszeredett udvariassági mosolyt is abbahagyta 30 éves kora után, igaz, néha nevetett, felszabadult gyerek módjára, hülye vicceken.

Aztán beleremegett a szíve.Mibe vajon?

Nem tudom átállítani az agyam, 3 percenként jut az eszembe, hogy ezt majd elmesélem neki, majd figyelmesen hallgat, majd mond rá valami megnyugtatót, hogy hogyan is rendezhetném el magamban ezt az egészet.

Képzeld, mondom neki majd, B meghalt Bében, egészen hirtelen, váratlanul. Nem volt jele, sőt. Messze volt és minden érthetetlen. A rendőrség hozta a hírt, hogy a sötét utcán történt, egyedül, magányosan érte a halál,... és elkezdtük felfejteni, hogy mit tehetünk, csupa ócskaság, temetési vállalkozók, hivatalnokok, rémálom.

És akkor talán elmeséli, mi az ő rémálma, és hogyan szokta lerázni magáról... 

Sajnos nem. Ez nem igaz.

Nem dumál.

Nincs.

 

Szólj hozzá

álom félelem magány egyedüllét közhelyek hirtelen szívhalál gyötrő legendáink