2015. ápr 27.

Anyákkal együttműködve...

írta: zelmavagyok
Anyákkal együttműködve...

Anyának lenni... középkorúan is varázslatos. Meg persze bonyolult. Néha gondterhelt. De legfőképp varázslatos. Mert aki anya, az nem csak a gyerekei anyja, hanem valamiképp anyja az összes jelenkori és jövőbeni gyereknek.

Olyan key-1-348773-m.jpg35 éves korom táján még messzebb voltam az anyaságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. De már egyre fokozódó kíváncsisággal és izgalommal kísértem a baráti körömben a szülések, születések történeteit.

A legmegrázóbb Teri terhessége volt, nem is a terhesség, hanem a szülés. Nem is a szülés, hanem ami utána következett. Mert a kisfia, Ben, koraszülött volt. Az édesapja, - ha jól emlékszem már maga is középkorú, érett és megfontolt - angol állampolgár, óvodapedagógus. Így ismerkedett meg egy konferencián Terivel, aki óvónő volt, egy angol közösségi modellt követő óvodában.

Ben a koraszülött osztályra került, egy másik kórházba, ahol az első napokban csak az édesapja tudta látogatni. De ő alaposan. Odament kis inkubátorhoz, felnyitotta a tetejét, eleinte selyemfinoman simogatta, aztán gondolt egyet és merészet és kivette Ben-t. Hogy egy kis testmeleget, együttérző ölelést nyújtson neki. Nosza jöttek a nővérek, állt a bál, csakhogy ő angol állampolgár volt, önérzetes. Kérte, hogy mutassák meg, hol van az leírva, hogy ő nem veheti az ölébe a gyereket, aki egyébként sem infúzióra, sem más gépre nem volt rákötve. Azt mindenki tudja, jött a válasz. De ő nem tudta, és nem is akart ilyet tudni. Orvos jött, felháborodottan, de ő meg nem tudott eléggé angolul ahhoz, hogy egy elszánt apát meggyőzzön. Aztán jött a főorvos, de ő sem bírt a "brit alattvalóval", aki továbbra is naponta többször is meglátogatta és gyengéden megölelte a kisfiút: Bennek persze semmi baja nem lett ettől, sőt. Aztán Teri is kijött a kórházból, nyilván bejárt simogatni-ölelni, talán szoptatni is, erre nem emlékszem. Elég az hozzá, hogy neki fájt a háta, hát a férje egy széket is kikövetelt az inkubátorok mellé. Nehéz szülés volt... de egy megértő éjszakás nővér segítségével egyszer csak odakerült a karosszék is.
A folytatás kitalálható, más sem kellett a többi anyának, ők is kikérték a gyereküket, és nem lehetett megálljt parancsolni a folyamatnak.
Aztán Ben a szüleivel Angliába költözött, maradandó hátrányait az angol egészségügyi, szociális és oktatási szakemberek segítették leküzdeni és kompenzálni.

De forradalmat itt hagyta nekünk. 

Néha Teri küld egy képet, a kedvencemen a tengerparton száguld a kerekesszékével, mellette öccse fut, arcuk sebességtől mámoros. Most olyan 22 éves lehet.

...és mit hallok ma a rádióban? "Anyákkal együttműködve gyógyítják-segítik a koraszülötteket egy budapesti kórházban". Vannak lassú forradalmak...

Szólj hozzá

koraszülött újrakezdés önbecsülés angol állampogár