2014. jan 14.

érzéki öröm

írta: zelmavagyok
érzéki öröm

224785_5464.jpgÚszni. Egyáltalán... vízben lenni. Könnyű testtel, lebegve, szabadon. Még jobb lenne repülni, Zelma álmában néha repül... elrugaszkodik a talajtól, aztán hol könnyed meghajlással, hol erőltetve vízszintbe helyezi magát, mintegy síkot képezve magának a légűrben, és nyugodt, lassú, szabályos mozdulatokkal úszik odafenn. Látja maga alatt az utakat, fákat, embereket... eleinte üldözéstől menekült így, később már kedvtelésből is. Mindig fontos eleme volt ezeknek az álmoknak, hogy csodálkoztak a lent lévők, a földhözragadtak. Ő meg csak úszik, úszik  a levegőben, maga is kissé csodálkozva.

Úszni, egyáltalán vízben lenni élvezet. Érzéki öröm. Hideg vízben az erő, energia, frissesség ön-érzete.
Jó a meleg vízben is. Van benne valami  magzati lét csodás biztonságából és a lábáztató öregek nyugalmából.

Téli edzések gyerekkorában... végigciterázta őket, ráadásul egyszer benne felejtették a medencepárában. Csalni akart a kötélen húzva magát, aztán elfelejtkezett róla és a büntetésről a bohém edző. Egyre bizonytalanabbul rótta a hosszakat, végül az úszómester engedte ki, nehogy elkéssen a délutáni tanításról.

A vízben társaság is adódik. Harsány edzőtársak, idegenek, nagy karcsapásokkal úszó férfiak, fejüket pipiskedve forgató nők. Néha kacsák és hattyúk ... és fürdőtársak.
Egyszer hóesésben fürdött kinn a szabadtéri medencében, korai sötétben, akkor Lia is vele volt, igazi mesevarázs...
Másvalaki egy hajnalban lenyűgözve és borzadva nézte, s gondterhelten  totyogott a tóparton, mint a tyúk, aki kacsát költött, de vitte tóhoz, tengerhez, ha egyszer ez az öröme.
Éjszakai pezsgőfürdő pezsgővel... egy éjjeli őr jótékony szemhunyásával ruhátlanul a csillagos ég alatt. ALig akaródzott bemenni a házba utána, nem is tudni, hogy a víz, vagy a vidékiesen hibátlan égkupola ragadta akkor meg ennyire.
Egy nyáron vitorlás farához kötve is húzatta már magát, áramvonalasan hempergett a selymes száguldásban, az ötletadók csak nézték, irigyen gyönyörködve csukott szemű mosolyában.
Kevesen értették meg és még kevesebben bírták vele a tempót, iramot. Megmártóztak, zuhanyoztak, napoztak, mosolyogtak, úsztak, fáztak, törölköztek.

Lehet azonban... csak úgy fecsegni, félig bemerülve pezsegni vagy ázni valakivel, aki kutatóan néz a szemedbe közben... semmi sport, csak ernyedés és lankadatlan figyelem...

Szólj hozzá

repülés álom úszás lebegés vízimádat medencei flört