2019. máj 21.

Politikusok arccal és arctalanul...

írta: zelmavagyok
Politikusok arccal és arctalanul...

Hát szembejött. Ez nem igaz, csak jó felütés, de nem jött szembe Zelma, hanem a zsúfolt metrón láttam meg összetéveszthetetlen fejebúbját. Megállók jöttek, utasok mentek, egyszercsak kilátszott a válla is a tömegből. Zöld kapucnis, aszimmetrikus szabású, baloldalon zöld jelvény. Ez csak ő lehet. 

Nem volt kedvem a boldog egymásra találáshoz a tömegben, de összesodródtunk a mozgólépcsőn. Kölcsönös izé, hogyvagy és milyenjólnézelki, de Z. leintett. - Hagyjad. Már átadják a helyet nekem is, akkor meg hiába mondják a hízelgők, hogy tíz évet letagadhatnék. Amúgy teljesen fel vagyok pezsdülve, figyeled, mennyi a női jelölt, listavezetők is, hát ezt is elértük. 

Közben kiértünk a felszínre, a feje felett libegő plakátra bök. Olvastam, hogy 36 óra alatt elmegy mind a 19 megyébe. Elképesztő. Tele van vele a város, az utcánk,  levélszekrény, a fészbuk. A múlt héten a női politikus konferenciára elsőnek érkezett, végig ott volt, érdemben szerepelt, ide-oda köszönt, a kérdések feljegyzéséhez tartalék tollat adott kölcsön az egyik fiatal riválisának. Jaj, az az anyai mozdulat, ahogy felállt a retiküljéért, két ujjal kiemelte a tollat és átadta. Utánozhatatlan. Mint emberi jelenség egyszerűen lenyűgöző. De azt is hozzá kell tenni, hogy centivastagon ki van sminkelve, és gondolom ez minden megyében csak vastagszik majd a fáradtságtól.
A fiatal rivális ujjatlan zöldben volt, azóta már láttam ugyanolyan pirosban is. Ezt találta ki neki valaki. Helyes, de megjegyezhetetlen arc, megjegyezhetetlen tucatnév, élénk színű ujjatlan vényakú, ez ő. Annyiból érdekes, hogy a kampányhajrában már volt öt fok és huszonöt is, ő azonban rezzenéstelenül hordja ugyanazokat a májusra kalibrált darabokat. De hát egy képviselőnek ennél többet is ki kell bírnia, nem? (A történelmi hűség kedvéért: Végül megjelentek a hosszúujjúak is, ugyanazok a karakteres, v nyakú monokróm darabok. Hurrá.  Egy politikus legyen teherbíró, kitartó, de nem árt, ha vannak módszerei a realitás kezeléséhez is.)
Persze ott volt az édesarcú közkedvenc is, a lebbenős könnyedre fésült haja vastagon lelakkozva, hogy úgy álljon, olyan  szépen lezseren. Pedig ő nem is megy 19 megyébe. Ilyenek. Helyezik magukat ide-oda a női szexepil és a megbízható képviselőarc között. Nem lehet könnyű. 
Csak az a fiatalpárti fiatal igazán bátor, talán meg fáradhatatlanabb mint a 19 megyés,  de róla csak képek jelennek meg nagyritkán, a férfiak pedig rendre odakommentelik neki, hogy javíthatna a megjelenésén.
Néha még tippeket is adnak, hogy az arc melyik részét és hogyan kellene "megjavítani". 
Pedig nincs vele semmi baj, csak úgy néz, mint egy ember, és nem úgy, mint egy plakát... 

Szólj hozzá

női szerepek politikusnők Ep választás